Wednesday, 15 June 2011

RUMAH SEWA DI SHAH ALAM?

assalamualaikum wbt :) huhuii yang sudi baca, alhamdulillah aku sehat sejahtera di samping keluarga dan orang tersayang HAHA poyo jap~ korang pulak macam mana? aku doakan juga yaa :) sebelum ney, banyak je cerita aku nak kongsi ngan semua, tapi macam malas je nak mengabedet belog ini. haha siann belog aku,macam habis madu sepah dibuang je ;p

okee okee, hari ney aku nak share satu cerita dengan semua la. bukan niat nak kecoh, cume nak kongsi, mana tahu dapat ingat ingatkan semua supaya lebih berhati hati atau berjaga jaga kalau terjadi pada sesiapa kan. aku nak kongsi pasal err err cerita seram laa. sesiapa yang ta mahu baca, better leave this page now :) benda yang aku mahu@tak mahu terjadi pada diri aku, sudah terjadi haa :( haha. ishh seram. aku memang pernah terlintas di fikiran yang aku nak kongsi benda ney, tapi macam terlalu awal pulak dengan kejadian tu, so aku biarkan dulu. but now, i think im ready :|

pada mulanya, housemate aku yang comel lote iaitu nieysa white apple bagitahu yang die da jumpa rumah sewa baru untuk kami berlapan, tapi rupenye pentipu je tu semua T_T rupanya, rumah yang die cakapkan tu, ada kisahhnyaa. aku rasa ramai yang da tahu@baca pasal cerita tu, taapi aku rasa ramai je lagi tak tahu. meh sini aku share, sebab aku rasa kejadian di rumah sewa kitorang lebih kurang je dengan apa yang jadi kat penulis tu. cuma kami punya kisah tak sedasyat tu laa. aku baca melalui cikgudahlia punya, kejadian ni berlaku di rumah sewa seksyen 2 shah alam, depan wetworld katanyaa. jom baca :)


9 tahun lepas aku dpt smbung bljar kt uitm shah alam. so, perkara pertama yg kna fikir ialah aku nk duk mn sbb ak xdpt hostel. oleh sbb kerajinan & keperihatinan yg ada kt aku n kwn2,maka dpt le aku ngn kwn2 aku umah sewa...dekat2 area seksyen 2. berhampiran ngan wet world [kalo korang taula].

Uma tu bunglow2 tingkat ngan 4 bilik. 3 bilik kt atasn 1 bilik kt bwh. kitorg semua berlapan,kiranya 2 org utk 1 blk la. aku ringkaskn je la.kitorg msuk umah tu ngan perasaan berbelah bahagi. best, suke, pelik, rimas, takut semua ada. pertama,tuan umah hanya amik rm50 sbg deposit n sewa prtama yg hny byr bla msuk bln kedua kami duduk uma tu. kiranya bln prtama ni free laa....kedua,tuan umah x bg kitorg bwk byk2 sbb nnt pnat nk angkat blk katanya...ketiga,pokok ara tepi umah tu bsr sgt smpai dahan dia bleh msuk kt tingkap blk atas.


**pada dak2 uitm, umah dua tingkat, besar, walaupun teres dua tingkat, juga dikira banglo.


mlm pertama duk uma tu kitorg xtido sbb sibuk punggah n kemas brg+lyan dvd korea. citer seramnya start ms hari kedua. xpayah nak tunggu mlm,siang2 pon kitorg dah kna kacau. Azmi "dagu" org first kene. Ms tu br kol 10.30pg [anggaran aku la], si Azmi ni bgun nk memerut. So die g la toilet bwh tu tp dlm toilet ada org [sbb pintu ttp]. Toilet atas plak rosak, tuan umah kta nnt dia btulkn. Tunggu punye tunggu,xkuar2 org dlm tandas ni. Jd Azmi ni memekik la soh cpt sket kuar sbb die xtahan. Akibat jeritan c azmi ni abis satu umah bgun gi tengok peehal. Yg peliknya, kitorg berlapan smua ada, abih tu sape yg kt dlm tandas ni? Pintu toilet lak berkunci siap ada bunyi org flush jamban lg.... Dlm reramai ni,Lan sorg je yg berani sket [mgkin psl dia ni keturunan bugis kot], dia g rentap pintu toilet tu smpai trbukak. Xde org tp dr kesan yg ad,pintu tu mmg dikunci dr dlm. Last2 si azmi xjdk berak...mngkin psl takut kot.


Mlm tu kitorg kna lg teruk. Ms aku nyenyak tdo mlm tu tetiba jek ad org tarik dua2 belah kaki aku sampai jatuh dr katil. Kepala aku terhentak dulu kt lantai!! Ape lg, hangin la aku sbb ingat bdk2 nk wt pedajal kt ak tp bl aku bangun xde org plak. Yg ad cume c Lan yg ngah mmbuta kt katil atas. Ak x rs Lan yg buat sbb confirm die tdo mati. Bl ak kuar bilik, ak dgr bdk2 ngah ketawe. Rupenye diorg ngah layan dvd kt hall bwh. Ak pon msuk blk baliksbb still bingung lg tp ak br terperasan ms ak ngah jengah kebawah td ak perasan Lan ada!! Bukan ke td ak nmpk dia ngah membute dlm bilik? Ahh suda...


Dgn perasaan berani2 takut ak tengok atas katil Lan ada bonjol bwh selimut,kiranya mcm ad org la. Ak tarik kain selimut tu n guess what? ad batu nisan yg da retak2 dn otomatiknyablk ak diselubungi bau hapak+hanyir yg sgt2 kuat. Ms ni korg jgn tnya ak la ape aku buat sbb kalo menda ni jdk kt korg pon xkan korg nak stay lg dlm bilik tu btol x? ak rs kaki ak da x jejak tanah da sbb lari laju sgt. Aku lari kuar dr bilik tu & g ke hall sbb nk gtau member2 ak la kononnya tp yg mcm haram jadahnya member ak sorg pon da xde kt hall.  Nkl tau diorang kt ner? semua da duduk kt luar umah!! Rupanya dorg da awal2 lg da kna kacau. Yang lakhanat nye, xde sorg pon kejutkan ak, taik betol diorg ni.


Lepas diorg tenangkn aku, kitorg decide nk buat ape skang sbb skang ni da pkul 3 pg. Nk mtk tlg tok imam,umah tok imam pon kitorg xtau. Nk mtk tlg jiran, kiri kanan umah kitorg cina. Last2 salleh ajak lepak restoran hakim jek smpi pg.  Bunyinye mcm senangtp memasing semua xpki baju pastu pakai boxer ngan kain pelikat jek. Mau xmau trpaksalah jgk kitorg msuk uma tu balik sbb nak amik suar, wallet n kunci motor. Oleh sbb bilik si Bob ngan Naim je yg kt bwh, kitorg decide le nk pinjam baju n suar dia. masing2 takut nk naik tingkat atas. Wallet pon ak tinggal. Masing2 pakat guna duit naim lu. Nasib baik kunci motor kitorg sangkut kt dinding [tmpt penyangkut].


Ms nak kuar dr umah tu, Wak plak prasan ad bdk pompuan kt pintu dapur ngah senyum smbil babai tgn kat dia. Yg ak plak bole trprasan bdk tu jgk sbb ak tgk muka wak da kejung+pucat lesi. Sekali bdk tu senyum rs mcm nk terkincit dlm suar la... Kepala lutut ak menggigil smpi kt restoran hakim!!
Lepas smp kt restoran hakim tu,memasing sibuk buka cerita trmasuk ngan ak skali la. Memula Wak cerita la,mlm tu lebih kurang kol 12 lebih,dia sibuk download lagu tetiba ad bunyi mcm org baling batu kt tingkap bilik dia. Bl dia jengah,dia nmpk ad sorang pompuan duk kt atas pokok kayu ara sblh umah tu,pakai bju putih + kekuningan+ koyak2+ rambut panjang. Yg sadisnya,pompuan huduh tu boleh senyum kt dia plak. Wak ni ape lg tutup tingkap bilik dia n terus nk kuar g bilik ak la kononnya. Malangnye, lg sekor plak hantu duk kt dpn pintu bilik dia tp kali ni antu budak. So dia amik keputusan terjun dr tingkap bilik dia ke bawah. Akibatnya, kaki dia terkehel. Nasib baik jek xpatah.

Azmi "dagu" plak cter la yg dia nmpk ad bdk pompuan babai tgn kt dia[yg ni, ak pon kna gak ok]. Ak confirm yg bdk ni bkn manusia sbb ak tgk kaki dia xde!! Sam plak cter dia nmpk hantu tu kt siling umah! Bile buka mate jek, antu tu bebetol "eye to eye" ngan dia. Kiranya memasing semua kena kacau la ni. Dan ak org yg last cerita. 

Ak ckp la yg ak kna tarik dua2 kaki ms tido smp kepala ak terhentak kt lantai. Pastu ak ckp le yg ak nmpk diorg ngah layan dvd kt hall tp c Azmi tetiba nyampuk "bile ms plak kitorg tgk dvd ni?". Rerupanya xde sorg pon yg tgk dvd pg tu!! Dah tu, sape yg ak nmpk? haru betol.....kaki aku yg dr td menggigil makin brtambah kuat menggigil.

Ngah sibuk2 berborak,aku terbau sesuatu yg kurang enak. member2 ak yg lain pon bau gak. Rupanya si Azmi ni td da terkencing dlm suar sbb takut sgt. Nasib baik mlm tu xramai sgt org kt Restoran Hakim tu. Malu betol. Ak plak bleh ternampak si Sam pakai selipar sebelah lain. Dr sibuk2 cter seram terus jdk cter klakar plak.

Tengah sibuk2 ketawe, br kitorg perasan yg si Salleh ngan Naim xde ngan kitorg. Yg ad cume kami berenam. Ak, Azmi dagu, Sam banjar,Wak, Bob ngan Lan. Dlm ramai2 tu cuma Bob sorg jek yg bwk hp, so kitorg try call Naim tp xde org angkat. try call Salleh plak, sama gak xde org angkat. Pastu Lan amik hp Bob tu, dia bc apa ntah agaknye pastu dia soh Bob call naim lg skali. Bob call n bukak loud speaker. Korang tau ape jd? ad suare pompuan ngilai. Gila2 punye ngilai la sampai meremang bulu roma aku. Kami berenam terus terdiam. Last2 kitorg sepakat akan tunggu smpai pg esok br blk umah tu semula n cari Naim ngan Salleh. Lepas dgr suare pompuan ngilai kt hp tu, xde sorang pon antara kitorg brckp....smp subuh!!

Pukul 7.30pg br kitorg blah dr Hakim. Hati ak masih lg kuat berdebar-debar.Yg lelain ak xtau la. Smp kt dpn umah, ak tgk pintu umah ngan gate da trbukak seluas-luas nye. Ni kalo pencurik masuk ni, memang dia kaye sbb laptop,wallet ngan hp kitorg semua tinggal camtu aje. Bulu tengkuk aku masih lg meremang.Xde sape berani msk umah tu dulu...Aku ingat, ada la 20-30 minit kitorg duk tercanggak kt dpn umah sbb xde sape berani masuk. Ntah camne agaknye hp Bob berbunyi. Hati aku da x sedap. Jgn la kate antu tu call kitorg soh msuk umah. Lan yg angkat. Sebenarnya dlm reramai geng ak ni, Lan la yg paling berani tp kekadang dia jd penakut jgk la. Pihak hospital call, katanya Naim ad kt wad emergency hospital klang. Eksiden katanya. Pihak hospital kata, ada miss call dr no.hp Bob ni, tu yg dia call no.hp Bob ni...ooo00 br ak phm. Yg peliknya Naim eksiden?

Memasing da serba salah jadinya. Bingung pon iye jgk. Xtau samada nk melawat Naim kt hospital klang or cari Salleh yg hilang. Akhirnya kitorg call tuan rmh utk tgk ape yg patut. Ak ngan Sam plak g hospital klang tgk keadaan naim cmne. Kalo mmg tenat sgt, ak inform yg lelain soh dtg la. Yg lain ak soh cari salleh kt keliling umah, takut2 dia kna sorok. Kami masing2 tawakal aje. Ms otw g hspital klang ni, ak xtau la c sam pecut smpai berape tp hati ak masih lg kuat ckp yg hal ni x abis lg.

Smp hospital,aku terus cr Naim. Sebak betol hati ak tgk Naim serius parah. Kaki dia teruk. Doktor kata kena lenyek ngn keta or something else la. Kes dia ni langgar lari. Naluri ak kuat ckp yg umor Naim ni x panjang sbb darah bnyk gile kuar. Sam plak xsanggup tengok, air mata dia da berjurai-jurai cam air terjun. Doktor pon ckp yg dia ni da nyawa2 ikan,xdpt nk tlg bnyk. Ak duduk kt tepi Naim, dia bole brckp lg tp sangkut2. Dia mntk maap sbb buatkan kitorg jdk susah. Berulang-ulang kali dia mntk maap tp ak msh lg xdpt tangkap ape yg dia ckp ni. Akhirnya dia meninggal gak...Ak gagahkan hati ak tepon kengkawan lain gtau psl Naim da meninggal. Ak tgk Sam da trduduk kt tepi balkoni ngan mata merah sbb nangis bnyk sgt. X lama pastu parrents Naim dtg. Ak x sanggup nk tunggu lg n ajak sam balik shah alam.

Smpai kt umah, ak tgk ramai gler org ngah cari salleh tp xjumpe. Abis satu umah dia geledah. Lastly,ad org tua kt situ mntk tlg ngan sorang ustaz. Ak tak ingt pe name ustaz tu tp lepas asar br kitorg jumpe salleh duduk kt atas busut blkg umah. Yg herannya, da 5,6 kali org cari tp xde plak jumpe dia kt situ. x kisah la janji jumpe balik salleh ni. Kitorg pnye la suke jumpe c salleh ni blk. Memasing amik keputusan pindah dr umah tu haritu jgk. Kebetulan plak kt sek7 [pintu blkang uitm] ad satu umah utk disewa, kitorg pindah situ la. Brg2 naim kitorg angkut skali. Terus terang ak ckp, mmg ak hangin gile tgk muke tuan umah sbb xgtau yg umah ni "keras".ptut la dia soh byr rm50 jek dl pastu xbg bwk brg bnyk2. Chisss......

Aku demam 3 hari.

Jenazah naim selamat dikebumikan kt Raub,Pahang.

Seminggu lepas tu,keadaan da ok sket cume salleh jek yg sakit2 bdn. Akhirnya mulut ak trgerak nk tny salleh pe yg brlaku sbnrnye sbb sblm naim meninggal tu dia ada ckp kt aku soh tnya salleh satu rahsia. Rupenya ms hari 1st day kitorg msuk umah tu, Naim ngn salleh da wt hal. Dia g cangkulnya busut kt blkg umah tu. C naim plak boleh kuis2 ngan kaki dia. Mgkin psl tu la kaki dia eksiden kot [dlm hati aku la]. Pastu salleh cter la,kn ada mlm yg kitorg satu uma kna kacau tu dia ngn naim pon kna gak. Tp antu tu siap kejar diorg lg smp kt jln. Diorg punya la cuak smp lari ke tengah jln. Ntah mn dtgnya keta tetiba da hentam diorg. naim trcmpak kt tgh jln, yg dia plak kt tepi. Dtg keta lain terus lenyek kaki naim. Pastu,salleh kata dia terus xsedar pape smpailah kitorg jmpe dia atas busut tu. Yg peliknya,cmne dia boleh duk kt atas busut sedangkan dia kata dia da lari kt tgh jln bsr? Nape naim sorg yg kna teruk sgt tp salleh x? 

Akhirnya ak dpt jawapan sbnr. X lama lpas salleh cter ngn ak, dia jatuh sakit. Xtau la sakit pe tp 3 bln pastu dia meninggal. Famili dia sndiri bingung sbb doktor pon xtau sakit c salleh. Tp ak yakin, kes ni ada kaitan ngn busut yg diorg gi gali tu. Ak ngan geng2 ak yg lain smpat ziarah arwah salleh. Paling xbole tahan Bob sbb dia roomate ngan Naim. Mmg ak tau dia sedih sgt......Yg xbole ak lupe, kitorg semua nangis masa angkat jenazah salleh. Rs sedih sgt ms tu..

Aku, Azmi dagu, Sam banjar,Wak, Bob ngan Lan, semua skali slmt abiskan pgajian kt uitm ni. Buat naim ngn salleh, kitorg tetap akn ingat ko smp bebila...al-fatihah

Ops..Umah bunglow kt seksyen 2 tu smp skang ad lg [agaknye]. Tiap kali ak lalu kt area situ mst ak rs sedih sgt. Lg satu,ms hari last kitorg kt umah tu si Wak da trtinggal hp dia kt bilik atas. So pada sesape yg berani, boleh la amik hp tu tp itupun kalo korang berani la...nokia 3310








cerita ney rasanya betul la kot, sebab abang aku kekanda acap, pernah dengar bebudak UITM cerita & die da pun lalu rumah tu =_________=" err.

3 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...