Friday, 24 June 2011

FRIDAY'S STORY

Assalamualaikum, salamm sejahteraa, kepada anda semua moga bahagiaa. Wah,aku berboria pulak. Ajamak, tetibe rindu nak boria macam sekolah rendah dulu T_T pakai baju rambu ramba bagai, berlagak dengan tongkatnya bagai haha ;p Eh jap, nak batak jap, dulu aku ada masuk tarian tradisional jugak tahu :D && aku juga pernah masuk apa tuh,alaa aku tak reti eja laa, chearleading ke ape entah. Chihuahua ^_^ Sebab tu aku pernah update status aku di FB "OMD, TERINGIN NAK MASUK MARI MENARI :D" hihihiii. *oke tiada kena mengena sama sekali dengan tajuk entry di atas. Sekian.


Actually i just wanna share about my day which is today. Cewahh nak skipping pulak haha. Fyi, hari ney aku hang out dengan schoolmates aku, gadis gadis rupawan, iaituu jeng jeng jengggg, Siti MahirahAmalina Ahmad, dannn Athirah Ahmad :D hihi. Mereka ini merupakan kawan sewaktu aku sekolah menengah. Siti Mahirah ney, aku kenal since Form1. Since Form1 juga kitorang satu kelas & duduk sebelah sebelah sampaila Form5, cuma waktu Form4 kitorang berlainan kelas, wuu :( haha. Yang Amalina pulak, kenal since Form1 jugak, tapi dulu ta berapa rapat sebab kelas laen & macam tak berkenan sangat,tengok macam kerek HAHA ;p tapi dialah yang aku boleh panggil sahabat sekarang ney :) Yang lagi seorang insan yang kuat pokpekpokpek hahaha Athirah neyy, kenal since Form1 jugak, dia mula mula dululah yang bagi nombor fon aku kat sorang mamat ney, =_______=' bajet jadi orang tengahla kunun, boleh blah ;p haha. Kitorang masing masing ada nama haiwan sendiri tahu,
Aku = itik *yang paling comel namanya ;p
Amalina = kuda, aka mamakuda :D
Mahirah = memerang  hihi ;p
Athirah = trex :O ganas ganas haha


Aku nak start cerita ney, time nak berjumpa diorang tadi, around 11am++, aku naik lrt bersendirian dari stesen Bandar Tasik Selatan nak ke Hang Tuah untuk ke Time Square la. Dalam pada tu, ada satu perhentian tu, err tak berapa ingatla kat mana, ada seorang makcik ney err boleh dipanggil nenek juga, dengan gayanya yang berTshirt, berseluar jeans serta berkasut dan bertudung menarik bakul beroda yang kosong masuk dengan gahnya dalam gerabak yang aku diami *eh diami?. Kira nampak rock yeyeh jugala. Okee, die mungkin tengah dengar lagu menerusi handphone die time nak tunggu tren tadi kan. Aku engatkan die nak matikanla, takkk, die bantai dengar sampai habis lagu kore tu, Korea weyy. Oke,aku tahan gelak ;p Yay! lagu dia dah habess! Dia picit picit fon dia, aku engatkan dia nak matikan, rupanya pilih lagu laen T_T Sekali kauu, dia pasang lagu Maher Zain-InsyaAllah :O Ya Allah tak cukup dengan tu, dia turut menyanyi sekali weyy :O takpe makcikk. takpee, saye ta kesahh tapi KUAT sangat acik pasang speaker tuu :( haha. Aku da bantai tahan gelak sebab makcik tu berdiri sebelah aku haa. Nasib tak lama lepas tu dah sampai Hang Tuah, keluar je,aku menahan lagi tu,tunggu tren jalan,aku bantai gelak gila gila hahahahhahahahaha, maaf makcik :( wuu kelakar nak buat macam mana kan?


Lepas tu jumpa diorang :)) Boleh pulak time berjalan depan Penjara Pudu tu aku berlari itik T_T terbukak pulak sayap haha ;p Okee setelah berjalan sana sini, perutku dah berkeroncong lagu heacy metal. *tu menunjukkan yang aku tersangatlah lapar T_T Maka di kedai makan, aku makan dengan rakusnyaa :O Lepas dah makan, pergi mcD BB pulak teman si Tra makan, kempunan katanya. Aku makan lagi :O hoho.Then bajet na ke Pavi, diorang ney entah macam mana timbul idea gilo nak pergi Mid pulak -_______-' Okeee, bukan selalu kan, pergilah naik monorail ke KL Sentral. So kire amek ktm kat sanala. Jap lagi keliru dengan platform mana satu, Mahirah pun berkataa, 'haa sini sini, betul ah sini'. Setelah naik dan dah sampai KL tetiba :O Bising kitorang dalam tren tu padahal berempat je ha -___-' Amalina boleh pulak kata 'shh shh jangan tunjuk sangat kita salah tren' weyy semua da dengar la! hahaha. Sayangggg Mahirah sangat! hahaha ;p Pergilaa patah balik kan, naseb betul dah ha. ^_^


Alaaa sebenarnya banyak lagi nak cerita ceritu sebab banyak perkara yang entah ape ape jadi haha. Tapi disebabkan malas nak taip lagi dan Maharaja Lawak Final pun sudah start laa :D hihi. Aku sajikan beberapa gambar la ye untuk tatapan korang. 
Mwah kiri, mwah kanan! <3


NOTE TO MAA : Lebihan gambar akan diuploadkan ke dalam FB ye babes <3

Thursday, 23 June 2011

MYSTYLE - SHAWL TUTORIAL :O

haa jeng jeng jengg, hurm aku nak post video ney dah lama sebenarnya, eh salah, dah lama sebenarnya aku nak buat tutorial untuk kawan kawan gadis gadis ku yang tanye macam mana nak pakai shawl macam aku selalu pakai tu. yang taknak tahu tu tak payahla ngengada tengok. Lagipun aku buat untuk siapa yang nak tengok je HAHA biarlah aku nak buat, orang tanya, aku kira menjawab la ney soalan mereka ;p selamat nonton bebeh <3


err so bagaimana? cuba lah pada siapa yang nak :)) aku maen lilit lilit je actually masa mula mula. HAHA tapi macam jadi je,aku tibai pakai macam tu sampai sekarang ;p selamat coba ya !



Wednesday, 22 June 2011

GADIS PILIHAN LELAKI? - MANJA

Ohohoooi assalamualaikum wbt saudara saudari :) aku post entry pasal gadis pilihan lelaki ney sebab aku rasa nak post la. Ini pun aku dapat dari AMIRUL HAFIZ punye note dekat FB die chihuahua. Aku bersetuju juga bila aku baca note dia ney, even aku perempuan. Elehh aku pun ada juga sifat manja ney, *err yeke? wekk. Tapi aku rasa, err insyaAllah aku bukanlah na tergedik sini sana nak manje manje tak tentu hala, aku sendiri pun menyampah. Btw, aku dikelilingi juga rakan rakan yang sebegini sifatnya, ada yang natural, aku boleh terima as long as die tak over & ada yang buat buat, okaii, bukan setakat lelaki, tapi aku ney wanita pun tak suka walaweyy. haa dahdah, jom baca entry ney. At least dapat gak tambah tambah apa yang kurang dalam pengetahuan kita :)



TERLALU MANJA
 mungkin pada awal perhubungan, lelaki suka kepada perempuan yang manja tetapi lama-kelamaan mereka akan mudah bosan dengan sikap kamu yang terlalu manja.lelaki ini adalah kaum adam yang mudah menjadi bosan. awas, sikap kamu yang terlalu manja ini boleh dijadikan alasan buat si dia untuk berpaling kepada yang lain. jangan menyesal di kemudian hari

BUAT-BIAT MANJA
 Sifat manja sebegini juga tidak berapa digemari lelaki. Bukan apa, jika kamu bersikap demikian kamu tidak akan kelihatan natural tetapi kelihatan mengada-ngada dan hanya membuatkan si dia berasa sakit hati saja.kamu perlu tahu kalo lelaki merajuk lagi susah nak pujuk

MANJA SEPERTI KEANAK-ANAKAN
 Pasti teman lelaki kamu akan cbut lari sekiranya kamu mempunyai sifat begini.sikap kamu yang suka merengek seperti kanak-kanak kecil pasti akan memalukan dirinya terutama apabila berada di khalayak ramai. Jangan marah kalau dia meninggalkan anda begitu saja

MANJA BERTEMPAT
 Sifat inilah yang paling digemari oleh lelaki.mereka suka perempuan yang boleh bermanja dengannya, tetapi pada masa yang sama tau situasi atau waktu yang sesuai untuk bermanja. bagi orang lelaki, mereka suka perempuan yang boleh berdikari. Gadis yang memiliki sifat begini akan lebih diburu lelaki. Lelalki memang terkenal dengan sifat ego. mereka hanya akan memanjai kamu tetapi mereka juga tidak suka dengan sikap kamu yang membuatnya seperti hamba atau malukan dia di khalayak ramai

JANGAN SELALU MINTA DIMANJAKAN
 Perempuan memang mengharapkan diri mereka dimanja dan ditatang bagai minyak yang penuh. apabila menghadapi masalah, gadis mengharapkan pujukan daripada lelaki. sayangnya tidak semua lelaki memahami perkara ini dan kamu sebagai perempuan harus fahamsituasi ini. jika si dia berusaha memujuk jangan pula kamu masih tidak mempedulikan pujukannya. kebanyakan laki akn angkat bahu,, angkat tangan dan menggeleng tidak tau. jika kamu berdegil. sesekali tidak mengapa tetapi jang diamalkan selalu. kamu hanya membuatkan teman lelaki pening pale melayan karenah kamu

ASYIK MINTA DIMANJA
 lelaki agak berbeza berbanding perempuan. biarpun dia mencintai kekasihnya, ini bukan alasan untuk lelaki memmanjakan kekasihnya setiap saat, setiap minit dan setiap hari. mungkin ada perempuan yang mengharapkan kekasihnya melakukan semua ini bagi membuktikan rasa cinta. jika ingin menjadi kekasih yang baik, perempuan ataupun lelaki perlu memberikan ruang kepada pasangan masing-masing untuk melakukan kegiatan hariannya atau kegemarannya bersama kelompok sejantina. bayangkan tentu lelaki akan rimas dan malas melayan jika perempuan asyik mahu berkepit apatah lagi mahu dimanja selalu

Ajamak, tiba tiba aku rasa tersuka pulak tengok gambar gambar ney :O 


cewit cangat :O

Monday, 20 June 2011

PERIAA o_0

Ohoohoi salam semua :)) oke hariney aku tak nak tanya korang semua sehat ke tak, tapi aku mendoakan kesihatan korang, eceyy ;p sweet ta sweet ta? chihuahua. Hariney penaaat macam semalam, dengan saket kepalanya, humangaiii, sabo jela. Tadi teman kekandaku acap dinner. kesian pulak tengok die makan sorang, aku tolong teman je hihi. Hariney, bondaku masak lauk ayam sambal *my fevreto! :D* + gulai sardin peria. err  aku tersenduk peria sekali walhal aku tak makan pun peria selama ney =______=" aku offer kat kekanda acap, sebab die kan SUKE sangat, "makin pahit, makin sedap" haa? 123 aku tasuke.


Makanyaa aku offer laa peria tu kat acap, puasla die paksa aku makan peria tu. Habis dicubitnya aku T_T sampai aku menjerit lalu dimarahi oleh yang berbahagia ayahandaku, err. *acap sememangnya kejam* . nak tak nak TERPAKSA aku ngap peria tu, wahh ta rase ape. Tadela sepahit yang aku sangka, chihuahua. Kekandaku acap sempatlaa berkata "makan peria tuu, elok untuk kau yang saket saket badan tu, sengal sengal semua tu,kau kan nenek" he? =________________________________="


Suke suki die je panggil aku nenek la itik quack quack la, tahula muke macam Fahrin Ahmad, eh? wekk! Sebenarnya bagus jugak kan peria ney, rasa pahit membuatkan ramai orang tak gemar, orang tua tua kata pahit itu elok, pahit itu ubat, & sememangnya peria banyak khasiatnya. Peria atau nama saintifiknya momordica charantia atauupun kambas juga memberikan manfaat untuk kecantikan, wahh :O


Dalam peria tu ada protein, lemak, mineral, serat, karbohidrat, vitamin dan kalsium. Oke, aku pun baru tahu ha. Menurut sumber yang aku baca, masa zaman purba., ketika tu, peria digunakan untuk merawat beberapa penyakit seperti kencing manis, darah tinggi & buasir. Untuk wanita yang baru je lepas bersalin tu, elok juga makan peria ney, digalakkann.






Info best pasal peria :


  • air rebusan peria dapat digunakan untuk menyejukkan dalaman tubuh taw. Manakala yang mengalami buasir, disarankan rebus daun peria tu,then campurkan dalam susu atau minum setiap pagi haa.
  • Pengidap kencing manis, disarankan mengambil peria sebagai menu harian bagi penjagaan kesihatan kerana ia mengandungi insulin yang berfungsi mengawal kadar glukosa dalam darah haa.
  • Pakar perubatan kat China, menggunakan peria untuk merawat asma & haid yang lewat.
  • Di Filipina pula, daun peria dilumatkan then dimasukkan ke dalam mulut bayi yang baru lahir bagi merangsang sistem imunisasi badannya :) Guna untuk ubat pupuk pun boleh untuk merawat gigitan serangga. Gigitan orang tak boleh =_______="
  • Kajian di luar negara mendapati bahawa penagihan terhadap alkohol ney boleh diatasi dengan meminum air daun peria. 
  • FYI, dekat Australia & Amerika Syarikat, peria ney menjadi bahan penting dalam merawat penyakit leukimia, HIV, AIDS.


Info Kebaikan Peria :


  • Penjagaan Kulit
    Peria boleh menghalang jerawat tumbuh berleluasa pada kulit muka kerana mengandungi ciri penulenan darah. Kulit muka juga akan nampak lebih berseri-seri. *err macam kene ngan aku*
  • Perangsang Imun
    Minum segelas jus peria setiap pagi dapat membantu menguatkan sistem imun dalam badan. Sistem imun ibarat ‘pengawal keselamatan’ yang menghalang penyakit menyerang.
  • Penjagaan Mata ( err, jaga mata jaga mata chihuahua ;p)
    Peria juga seperti lobak, mengandungi karoten yang tinggi. Karoten dapat mengurangkan masalah mata.
  • Menurunkan berat badan *wahh :D*
    Peria dapat merangsang hati untuk rembesan jus hempedu yang sangat penting untuk meningkatkan metabolisme badan.
  • Baik untuk perut
    Peria sememangnya ejen pencernaan yang bagus dan boleh menghalang sembelit kerana ia mengandungi selulosa yang juga sumber serat terbaik. ;) sayangi perut anda setiap harii, vi ta gen. okke tu laen.
Macam best je kebaikan peria ney, sebab semua kebaikan die macam kene sangat dengan aku, chihuahua. Aku rasa aku takan lari dah untuk makan peria whenever bondaku masak peria ^_^ haha bajet gila je, padahal aku bukan suka pun o_0 Semoga pada sesiapa yang tak suka or tak pernah makan peria lagi, haa dah boleh bawak makan daa, aku dah berazam taw akan ngap peria lagi hihi.

Selamat Mencuba! 
Mwah kiri, mwah kanan <3

Saturday, 18 June 2011

63 PETUA



Assalamualaikum wbt, hai semuaa, selamat pagi buta :) sekarang jam menunjukkan pukul 5 pagi. haa entah apesal aku ta tidur lagi, mungkin sebab gastrik yang memunculkan dirinya tatkala ini wuu. macam tiba tiba aku nak update tentang petua ney, sebenarnya petua ney lebih sesuai kepada pasangan suami isteri, err biarlah aku nak jugak kongsi benda ney, haha. petua ney semua dari idolaku iaitu : Perunding motivasi dan keluarga, Datuk Dr Fadzilah Kamsah.


1. Doa yang berterusan.

2. Patuh ajaran agama.

3. Murah dengan pujian.

4. Murah dengan khidmat.

5. Murah dengan belaian kasih sayang.

6. Murah dengan sentuhan.

7. Mencari kebaikan pasangan.

8. Cari masa berkomunikasi, berbual atau bergurau senda.

9. Cari kebaikan dan pembaikan diri daripada setiap pertengkaran.

10. Menghormati had, sempadan atau hal peribadi pasangan.

11. Menilai diri daripada perspektif pasangan.

12. Berfikiran terbuka - boleh tegur menegur.

13. Berani mengambil risiko emosi - tegur/perubahan/berpisah sementara.

14. Menilai dan memberi keutamaan dalam kehidupan.

15. Tolak-ansur.

16. Menghormati dan mengambil kira ‘gerak batin’ (intuition) perempuan.

17. Tidak mengejar kebendaan semata-mata.

18. Sedar bahawa perselisihan kadangkala tidak boleh dielakkan.

19. Mengubah diri untuk merangsang perubahan pada pasangan.

20. Sanggup berkorban buat pasangan.

21. Menghormati pasangan.

22. Berasa amat beruntung (dan nyatakan) mendapat pasangan yang ada.

23. Perhubungan seksual yang sihat dan diredai.

24. Menghormati perbezaan dalam diri pasangan.

25. Sentiasa bermaafan sebelum tidur.

26. Sentiasa bersangka baik terhadap masa depan.

27. Meletakkan hak kepada pasangan.

28. Tidak menjadi hamba kepada pasangan.

29. Berubah secara kecil-kecilan untuk meningkatkan kebahagiaan.

30. Mengawal marah. Buat perjanjian.

31. Mencari penyelesaian dalam situasi ‘menang-menang’.

32. Muhasabah hubungan untuk mencari punca masalah.

33. Menghormati sifat semula jadi pasangan.

34. Memahami peranan ‘pasangan’.

35. Hubungan perasaan sesama pasangan.

36. Jangan simpan ketidakpuasan, sedih, marah atau benci dalam hati.

37. Bentuk kod kasih sayang dan anda berdua saja yang tahu.

38. Sengaja merancang untuk membaiki hubungan suami isteri.

39. Tujuh kali puji dan satu teguran.

40. Sebut ‘I love you’ sepanjang masa.

41. Banyakkan bergurau dan bermesra.

42. Sentiasa berterus terang.

43. Beri masa untuk perubahan berlaku - sabar.

44. Elakkan berdebat untuk mencari kebenaran.

45. Elakkan salah pasangan.

46. Cari titik pertemuan.

47. Selesaikan masalah hari ini pada hari ini juga.

48. Lebih banyak memberi daripada menerima.

49. Minta nasihat, pandangan atau maklum balas daripada pasangan.

50. Sentiasa bersemangat - bangun tidur, pergi kerja, balik kerja dan sebagainya.

51. Seimbangkan hubungan dari segi:

(a) Mental, pendidikan dan ilmu

(b) Emosi

(c) Fizikal dan ekonomi

(d) Sosial

(e) Spiritual

52. Jangan berjauhan terlalu lama (kecuali terpaksa).

53. Tidak terlalu mengongkong.

54. Tidak bertindak bersendirian.

55. Memberi peluang untuk berbeza:

(a) Pendapat atau pandangan

(b) Hobi

(c) Kegemaran

(d) Makanan

(e) Cita rasa

(f) Warna pilihan dan pelbagai

56. Humor atau lawak dari semasa ke semasa.

57. Minta bantuan untuk memecahkan kitaran negatif.

58. Berwawasan dan pandang ke depan (tidak terjebak dengan masalah semasa).

59. Tidak meminta yang bukan-bukan.

60. Bentuk undang-undang atau peraturan dalam rumah tangga.

61. Mencari kelainan dan perubahan positif.

62. Elakkan mendera pasangan dengan apa cara sekalipun.

63. Reda, syukur dan tawakal kepada Allah s.w.t







aku palingg setuju petua yang ke 52, HAHA! jangan tanya kenapa, semua orang pun tak mahuu. biarlaahh even aku tak kahwin lagi, aku bukan apa punn, saja nak share benda ney. tak salah pun aku rasa. apa apa pun aku berazam untuk menjadi isteri yang taat kepada suami aku :) tak kisahla siapa suami kita kan, janji berbakti pada suami. itu azam aku :) insyaAllah akan ku praktikkan pada kala itu. HAHA sudahlaaa aku merepek habis sesubuh ney, cakap pasal kahwin bagai. sudah sudahh, masa untuk ku tidurr, esok nak p zoo melawat kengkawan dakuu ohh munyit munyit sekaliann. 
mwah kiri mwah kanan <3

BARU aa

assalamualaikum wbt, ha ha ha. aku err err bdk baru ala ala junior ala ala baby ahh mepek. err aku baru na berjinak jinak dgn blog cool blog ney bagai aa. aku pena buat b4, tapi ta pena na start, haa paham ta? haha. kire baru na move a step laa kononnyee. ney pun aku start bab kak eyqa a.k.a princess snow white die tu haha ;p

haa da pink kaler one aa die. agaga.

bukan ape, sblm ade je yg mmberi sokongan padu, eceyyy ;p tapii aku malas, ye laa kan memerlukan KOMITMEN utk menjage kebajikan belog bagai ney, makanyaa now i think im ready. KOT. hopefully, haha.

Thursday, 16 June 2011

ALERT SIKIT BOLEH TAK?

salamm ya habibi ya maulana ya kasih ya sayang :D anda semua sehat taa? hariney aku rasa macam tak sedap badan laa. rasa seram sejuk je ha. rasa since malam semalam sebenarnya, tapi malas aku nak makan ubat, penat laa, kalau dah hari hari kene makan ubat lebih kurang 6biji time sehat, apetah lagi kalau demam atau selainnya. =____=" tak kuasa. *so, jaga kesihatan korang jugaa.


hariney, aku ada 3 benda kot, haa yela 3 jela, yang aku nak pesan kat korang semua, err *diriku jua T_T
pasal peka semua ney, aku memang tak ahh. aku ney lalai, kene jugak ngan nama aku, MACEKLALAI o_0
oke tade kene ngene, suke mepek ah aku ney. memang nampak remeh laa ape aku nak cakapkan ney, tapi effect die :( lu pikir la sendiri wuu.


FIRST.
kejadian ney berlaku beberapa tahun yang lepas laa, time aku err err darjah lagi kott, dalam darjah5 ke darjah6 gitu. time tu aku sangat aktif laa maen air kat swimming pool bawah tu *rumah aku apartment,tu je mampu* dengan kengkawan sekolah dan sekawasan. boleh dikatakan setiap hari di waktu petang atau tengahari kitorang akan mandi pool. padehal tade sape pun yang tahu berenang =_______=" 
ada laa, satu petang tu, around 6pm i guess, datang laa satu family ney menambahkan bilangan 'perenang perenang hebat' yang ada kat situ, mereka bertiga, maknye, kakaknye, + adeknye. adeknye ney kalau tak silap dan memang tak silap aku rasa, menghidapi penyakit down syndrome. sebab tengok dari rupa, gayanya, tingkah lakunya, ++ mak dia yang bukakkan baju bagai, padahal da besar panjang. oh ya, he's a boy. 


die da siap berseluar pendek paras lutut, die pun pergilaa dekat gigi kolam tu nak masuk. dandan die pergi masuk yang tempat paling dalam, 2.5meter tak silap, *bagi aku dalam, sebab aku pun tenggelam diri kat situ*. mak dengan kakaknya buat ape entah time ney, sibuk lipat lipat baju dia la kot. then, once dia masuk kolam, terus tak timbul timbul, ahh waterpark?! o_0 akulak yang cuak, sebab dari gaya dia turun ke dalam air pun sangat smooth criminal la wa cakap. elok je melaju masuk. aku nak pergi tolongg, bukan tanakk, tapi badan aku keras *tetibe* T_T a few seconds baru mak & kakak dia perasan then bising mak dia & secara pantas mak dengan kakak dia tarik dia ke atas, okeee. time ney aku rasa marah berapi api kat mak & kakak die, menyumpah nyumpah jugalaa aku dalam hati. kalau dah tahu dia tak mampu berfikir macam orang lain, jaga la elok elok! *aku bukan nak kurang aja,tapi aku rasa ape aku cakap ney betul*. baru tergopoh gapah mak dia. kalau lambat mesti dah lemas dah budak tu. ramaiii orang kat situ, tapi masing-masing leka maen air kan. haih, watch out peoples. benda ney bukan boleh bawak maen, *even abang aku selalu bawak maen! (lemaskan aku) =_______="




SECOND.
peristiwa ney berlaku kat swimming pool tu jugak. haha aku pun tatahu apesal aku asek nak petik perihal yang berlaku kat situ. mungkin terimbas kembali kenangan lalu *wahh lirik lagu keluar ;p
macam biasa, waktu tu petang dalam pukul 4/5pm gitu. time tu tade orang lagi, hanya aku bersama kakak aku ke dengan kengkawan, aku pun macam lupa jap~ kira kosong laa kolam dat time. then setelah kitorang berhuha huha kat situ, datang seorang ayah ney bersama dua orang anak die kot. sorang budak perempuan ta silap, jangkaan umur dia, dalam 4tahun maybe. yang lagi seorang ney macam baby taw, tapi bole taktih taktih da. kire kecil lagi laa. kecik macam ney >>>>>
HAHA! 


oke then, si ayah ney bawakla anak lelaki die yang kecil lagi comel macam gamba ney masuk dalam kolam yang cetek khas untuk kanak kanak tuu. dan dannn entah mana datang chinese girls yang ala ala model, kot. *sebab seksi macam kat tepi pantai* bergambar pulakk kat situ. kolam tu dala tak lawa =_______=" kitorang pun usha usha jugak tapi tadelah batak sangat sampai macam si ayah tu. bila da berphoto gedik tu, salah sorang chinese girls tu mintak tolong si ayah snap kan gambar diorang semua. aku tatahu la ape diorang cakap, tapi tengok dari jauh, macam tula gayanya. then si ayah ney tanpa keraguan dan baik hatinya tolong laa tangkapkan gambar diorang. haihh beberapa keping gambar jugalaa. sampaikan si baby tadi terapung atas air taw! !@#$%^&*()_ gila ke?! aku menyumpah gila habis laa kat ayah dia tu. tula lelaki, pantang! *err aku tahu tak semua lelaki,harap maaf* tahula gadis gadis tu cantik cantik, body jela. hihi ;p tapi kok ye ponn, jagalah anak tu duluu, keluarkan letak tepi dulu kee. apekejadahnya biarkan anak demi gadis gadis tadi laa =______= kesal betul. itupun gadis gadis tu yang perasan anak dia dah terapung atas air, tahu pulak menggelabah! erghh. korang yang nak bawak budak kecil, jaga ha! jangan maen lepas tangan macam si ayah dalam cerita ney. haih. 






THIRD.
err okaii, benda ney pulak baru jadi tadi :( haha. akula! sape suruh ta reti nak jaga elok elok kan da rosak. err sebelum ney aku pun bukan jaga elok elok punn, siap lambung lambungg, baling baling kat lantai serta jalan tar tu, aku buat macam boomerang *err korang tahu ta boomerang tu apa? o_0 ha pergi search haha. itupun aku tanya abang aku ;p ++ aku selalu jugak maen benda tu macam maen batu seremban :O hoho. benda yang aku maksudkan ney ialaah pinky fon akuu :( my 1 & only haha. fon aku flip, da patahh T_T abahhhh, tolongggg, nak fon baru? hihi ;p ney semua akibat aku tertidur, dengan fon aku sekali aku bawak tidur macam bantal peluk o_0 haihh. lagipun memang da patah sebelah taw kat bahagian penyambung antara dua tu, hariney patah lagi sebelah dan longlai da fon aku. macam sayur =_____=' nak otp pun kene pegang macam pegang timun je :( makk abahhh.


korang jaga laa harta benda elok elok, even aku pun ta jaga elok elok. biarla! janganla na jadi macam aku pulak. wuu. sadis tahu taa. ape entah aku nak cakap kat abah jap g , err seram. dala fon tu baru setahun 2bulan :( haihh ta panjang umur la fon neyy. *arwah baek orangnya* - kata kau. HAHA.

Wednesday, 15 June 2011

RUMAH SEWA DI SHAH ALAM?

assalamualaikum wbt :) huhuii yang sudi baca, alhamdulillah aku sehat sejahtera di samping keluarga dan orang tersayang HAHA poyo jap~ korang pulak macam mana? aku doakan juga yaa :) sebelum ney, banyak je cerita aku nak kongsi ngan semua, tapi macam malas je nak mengabedet belog ini. haha siann belog aku,macam habis madu sepah dibuang je ;p

okee okee, hari ney aku nak share satu cerita dengan semua la. bukan niat nak kecoh, cume nak kongsi, mana tahu dapat ingat ingatkan semua supaya lebih berhati hati atau berjaga jaga kalau terjadi pada sesiapa kan. aku nak kongsi pasal err err cerita seram laa. sesiapa yang ta mahu baca, better leave this page now :) benda yang aku mahu@tak mahu terjadi pada diri aku, sudah terjadi haa :( haha. ishh seram. aku memang pernah terlintas di fikiran yang aku nak kongsi benda ney, tapi macam terlalu awal pulak dengan kejadian tu, so aku biarkan dulu. but now, i think im ready :|

pada mulanya, housemate aku yang comel lote iaitu nieysa white apple bagitahu yang die da jumpa rumah sewa baru untuk kami berlapan, tapi rupenye pentipu je tu semua T_T rupanya, rumah yang die cakapkan tu, ada kisahhnyaa. aku rasa ramai yang da tahu@baca pasal cerita tu, taapi aku rasa ramai je lagi tak tahu. meh sini aku share, sebab aku rasa kejadian di rumah sewa kitorang lebih kurang je dengan apa yang jadi kat penulis tu. cuma kami punya kisah tak sedasyat tu laa. aku baca melalui cikgudahlia punya, kejadian ni berlaku di rumah sewa seksyen 2 shah alam, depan wetworld katanyaa. jom baca :)


9 tahun lepas aku dpt smbung bljar kt uitm shah alam. so, perkara pertama yg kna fikir ialah aku nk duk mn sbb ak xdpt hostel. oleh sbb kerajinan & keperihatinan yg ada kt aku n kwn2,maka dpt le aku ngn kwn2 aku umah sewa...dekat2 area seksyen 2. berhampiran ngan wet world [kalo korang taula].

Uma tu bunglow2 tingkat ngan 4 bilik. 3 bilik kt atasn 1 bilik kt bwh. kitorg semua berlapan,kiranya 2 org utk 1 blk la. aku ringkaskn je la.kitorg msuk umah tu ngan perasaan berbelah bahagi. best, suke, pelik, rimas, takut semua ada. pertama,tuan umah hanya amik rm50 sbg deposit n sewa prtama yg hny byr bla msuk bln kedua kami duduk uma tu. kiranya bln prtama ni free laa....kedua,tuan umah x bg kitorg bwk byk2 sbb nnt pnat nk angkat blk katanya...ketiga,pokok ara tepi umah tu bsr sgt smpai dahan dia bleh msuk kt tingkap blk atas.


**pada dak2 uitm, umah dua tingkat, besar, walaupun teres dua tingkat, juga dikira banglo.


mlm pertama duk uma tu kitorg xtido sbb sibuk punggah n kemas brg+lyan dvd korea. citer seramnya start ms hari kedua. xpayah nak tunggu mlm,siang2 pon kitorg dah kna kacau. Azmi "dagu" org first kene. Ms tu br kol 10.30pg [anggaran aku la], si Azmi ni bgun nk memerut. So die g la toilet bwh tu tp dlm toilet ada org [sbb pintu ttp]. Toilet atas plak rosak, tuan umah kta nnt dia btulkn. Tunggu punye tunggu,xkuar2 org dlm tandas ni. Jd Azmi ni memekik la soh cpt sket kuar sbb die xtahan. Akibat jeritan c azmi ni abis satu umah bgun gi tengok peehal. Yg peliknya, kitorg berlapan smua ada, abih tu sape yg kt dlm tandas ni? Pintu toilet lak berkunci siap ada bunyi org flush jamban lg.... Dlm reramai ni,Lan sorg je yg berani sket [mgkin psl dia ni keturunan bugis kot], dia g rentap pintu toilet tu smpai trbukak. Xde org tp dr kesan yg ad,pintu tu mmg dikunci dr dlm. Last2 si azmi xjdk berak...mngkin psl takut kot.


Mlm tu kitorg kna lg teruk. Ms aku nyenyak tdo mlm tu tetiba jek ad org tarik dua2 belah kaki aku sampai jatuh dr katil. Kepala aku terhentak dulu kt lantai!! Ape lg, hangin la aku sbb ingat bdk2 nk wt pedajal kt ak tp bl aku bangun xde org plak. Yg ad cume c Lan yg ngah mmbuta kt katil atas. Ak x rs Lan yg buat sbb confirm die tdo mati. Bl ak kuar bilik, ak dgr bdk2 ngah ketawe. Rupenye diorg ngah layan dvd kt hall bwh. Ak pon msuk blk baliksbb still bingung lg tp ak br terperasan ms ak ngah jengah kebawah td ak perasan Lan ada!! Bukan ke td ak nmpk dia ngah membute dlm bilik? Ahh suda...


Dgn perasaan berani2 takut ak tengok atas katil Lan ada bonjol bwh selimut,kiranya mcm ad org la. Ak tarik kain selimut tu n guess what? ad batu nisan yg da retak2 dn otomatiknyablk ak diselubungi bau hapak+hanyir yg sgt2 kuat. Ms ni korg jgn tnya ak la ape aku buat sbb kalo menda ni jdk kt korg pon xkan korg nak stay lg dlm bilik tu btol x? ak rs kaki ak da x jejak tanah da sbb lari laju sgt. Aku lari kuar dr bilik tu & g ke hall sbb nk gtau member2 ak la kononnya tp yg mcm haram jadahnya member ak sorg pon da xde kt hall.  Nkl tau diorang kt ner? semua da duduk kt luar umah!! Rupanya dorg da awal2 lg da kna kacau. Yang lakhanat nye, xde sorg pon kejutkan ak, taik betol diorg ni.


Lepas diorg tenangkn aku, kitorg decide nk buat ape skang sbb skang ni da pkul 3 pg. Nk mtk tlg tok imam,umah tok imam pon kitorg xtau. Nk mtk tlg jiran, kiri kanan umah kitorg cina. Last2 salleh ajak lepak restoran hakim jek smpi pg.  Bunyinye mcm senangtp memasing semua xpki baju pastu pakai boxer ngan kain pelikat jek. Mau xmau trpaksalah jgk kitorg msuk uma tu balik sbb nak amik suar, wallet n kunci motor. Oleh sbb bilik si Bob ngan Naim je yg kt bwh, kitorg decide le nk pinjam baju n suar dia. masing2 takut nk naik tingkat atas. Wallet pon ak tinggal. Masing2 pakat guna duit naim lu. Nasib baik kunci motor kitorg sangkut kt dinding [tmpt penyangkut].


Ms nak kuar dr umah tu, Wak plak prasan ad bdk pompuan kt pintu dapur ngah senyum smbil babai tgn kat dia. Yg ak plak bole trprasan bdk tu jgk sbb ak tgk muka wak da kejung+pucat lesi. Sekali bdk tu senyum rs mcm nk terkincit dlm suar la... Kepala lutut ak menggigil smpi kt restoran hakim!!
Lepas smp kt restoran hakim tu,memasing sibuk buka cerita trmasuk ngan ak skali la. Memula Wak cerita la,mlm tu lebih kurang kol 12 lebih,dia sibuk download lagu tetiba ad bunyi mcm org baling batu kt tingkap bilik dia. Bl dia jengah,dia nmpk ad sorang pompuan duk kt atas pokok kayu ara sblh umah tu,pakai bju putih + kekuningan+ koyak2+ rambut panjang. Yg sadisnya,pompuan huduh tu boleh senyum kt dia plak. Wak ni ape lg tutup tingkap bilik dia n terus nk kuar g bilik ak la kononnya. Malangnye, lg sekor plak hantu duk kt dpn pintu bilik dia tp kali ni antu budak. So dia amik keputusan terjun dr tingkap bilik dia ke bawah. Akibatnya, kaki dia terkehel. Nasib baik jek xpatah.

Azmi "dagu" plak cter la yg dia nmpk ad bdk pompuan babai tgn kt dia[yg ni, ak pon kna gak ok]. Ak confirm yg bdk ni bkn manusia sbb ak tgk kaki dia xde!! Sam plak cter dia nmpk hantu tu kt siling umah! Bile buka mate jek, antu tu bebetol "eye to eye" ngan dia. Kiranya memasing semua kena kacau la ni. Dan ak org yg last cerita. 

Ak ckp la yg ak kna tarik dua2 kaki ms tido smp kepala ak terhentak kt lantai. Pastu ak ckp le yg ak nmpk diorg ngah layan dvd kt hall tp c Azmi tetiba nyampuk "bile ms plak kitorg tgk dvd ni?". Rerupanya xde sorg pon yg tgk dvd pg tu!! Dah tu, sape yg ak nmpk? haru betol.....kaki aku yg dr td menggigil makin brtambah kuat menggigil.

Ngah sibuk2 berborak,aku terbau sesuatu yg kurang enak. member2 ak yg lain pon bau gak. Rupanya si Azmi ni td da terkencing dlm suar sbb takut sgt. Nasib baik mlm tu xramai sgt org kt Restoran Hakim tu. Malu betol. Ak plak bleh ternampak si Sam pakai selipar sebelah lain. Dr sibuk2 cter seram terus jdk cter klakar plak.

Tengah sibuk2 ketawe, br kitorg perasan yg si Salleh ngan Naim xde ngan kitorg. Yg ad cume kami berenam. Ak, Azmi dagu, Sam banjar,Wak, Bob ngan Lan. Dlm ramai2 tu cuma Bob sorg jek yg bwk hp, so kitorg try call Naim tp xde org angkat. try call Salleh plak, sama gak xde org angkat. Pastu Lan amik hp Bob tu, dia bc apa ntah agaknye pastu dia soh Bob call naim lg skali. Bob call n bukak loud speaker. Korang tau ape jd? ad suare pompuan ngilai. Gila2 punye ngilai la sampai meremang bulu roma aku. Kami berenam terus terdiam. Last2 kitorg sepakat akan tunggu smpai pg esok br blk umah tu semula n cari Naim ngan Salleh. Lepas dgr suare pompuan ngilai kt hp tu, xde sorang pon antara kitorg brckp....smp subuh!!

Pukul 7.30pg br kitorg blah dr Hakim. Hati ak masih lg kuat berdebar-debar.Yg lelain ak xtau la. Smp kt dpn umah, ak tgk pintu umah ngan gate da trbukak seluas-luas nye. Ni kalo pencurik masuk ni, memang dia kaye sbb laptop,wallet ngan hp kitorg semua tinggal camtu aje. Bulu tengkuk aku masih lg meremang.Xde sape berani msk umah tu dulu...Aku ingat, ada la 20-30 minit kitorg duk tercanggak kt dpn umah sbb xde sape berani masuk. Ntah camne agaknye hp Bob berbunyi. Hati aku da x sedap. Jgn la kate antu tu call kitorg soh msuk umah. Lan yg angkat. Sebenarnya dlm reramai geng ak ni, Lan la yg paling berani tp kekadang dia jd penakut jgk la. Pihak hospital call, katanya Naim ad kt wad emergency hospital klang. Eksiden katanya. Pihak hospital kata, ada miss call dr no.hp Bob ni, tu yg dia call no.hp Bob ni...ooo00 br ak phm. Yg peliknya Naim eksiden?

Memasing da serba salah jadinya. Bingung pon iye jgk. Xtau samada nk melawat Naim kt hospital klang or cari Salleh yg hilang. Akhirnya kitorg call tuan rmh utk tgk ape yg patut. Ak ngan Sam plak g hospital klang tgk keadaan naim cmne. Kalo mmg tenat sgt, ak inform yg lelain soh dtg la. Yg lain ak soh cari salleh kt keliling umah, takut2 dia kna sorok. Kami masing2 tawakal aje. Ms otw g hspital klang ni, ak xtau la c sam pecut smpai berape tp hati ak masih lg kuat ckp yg hal ni x abis lg.

Smp hospital,aku terus cr Naim. Sebak betol hati ak tgk Naim serius parah. Kaki dia teruk. Doktor kata kena lenyek ngn keta or something else la. Kes dia ni langgar lari. Naluri ak kuat ckp yg umor Naim ni x panjang sbb darah bnyk gile kuar. Sam plak xsanggup tengok, air mata dia da berjurai-jurai cam air terjun. Doktor pon ckp yg dia ni da nyawa2 ikan,xdpt nk tlg bnyk. Ak duduk kt tepi Naim, dia bole brckp lg tp sangkut2. Dia mntk maap sbb buatkan kitorg jdk susah. Berulang-ulang kali dia mntk maap tp ak msh lg xdpt tangkap ape yg dia ckp ni. Akhirnya dia meninggal gak...Ak gagahkan hati ak tepon kengkawan lain gtau psl Naim da meninggal. Ak tgk Sam da trduduk kt tepi balkoni ngan mata merah sbb nangis bnyk sgt. X lama pastu parrents Naim dtg. Ak x sanggup nk tunggu lg n ajak sam balik shah alam.

Smpai kt umah, ak tgk ramai gler org ngah cari salleh tp xjumpe. Abis satu umah dia geledah. Lastly,ad org tua kt situ mntk tlg ngan sorang ustaz. Ak tak ingt pe name ustaz tu tp lepas asar br kitorg jumpe salleh duduk kt atas busut blkg umah. Yg herannya, da 5,6 kali org cari tp xde plak jumpe dia kt situ. x kisah la janji jumpe balik salleh ni. Kitorg pnye la suke jumpe c salleh ni blk. Memasing amik keputusan pindah dr umah tu haritu jgk. Kebetulan plak kt sek7 [pintu blkang uitm] ad satu umah utk disewa, kitorg pindah situ la. Brg2 naim kitorg angkut skali. Terus terang ak ckp, mmg ak hangin gile tgk muke tuan umah sbb xgtau yg umah ni "keras".ptut la dia soh byr rm50 jek dl pastu xbg bwk brg bnyk2. Chisss......

Aku demam 3 hari.

Jenazah naim selamat dikebumikan kt Raub,Pahang.

Seminggu lepas tu,keadaan da ok sket cume salleh jek yg sakit2 bdn. Akhirnya mulut ak trgerak nk tny salleh pe yg brlaku sbnrnye sbb sblm naim meninggal tu dia ada ckp kt aku soh tnya salleh satu rahsia. Rupenya ms hari 1st day kitorg msuk umah tu, Naim ngn salleh da wt hal. Dia g cangkulnya busut kt blkg umah tu. C naim plak boleh kuis2 ngan kaki dia. Mgkin psl tu la kaki dia eksiden kot [dlm hati aku la]. Pastu salleh cter la,kn ada mlm yg kitorg satu uma kna kacau tu dia ngn naim pon kna gak. Tp antu tu siap kejar diorg lg smp kt jln. Diorg punya la cuak smp lari ke tengah jln. Ntah mn dtgnya keta tetiba da hentam diorg. naim trcmpak kt tgh jln, yg dia plak kt tepi. Dtg keta lain terus lenyek kaki naim. Pastu,salleh kata dia terus xsedar pape smpailah kitorg jmpe dia atas busut tu. Yg peliknya,cmne dia boleh duk kt atas busut sedangkan dia kata dia da lari kt tgh jln bsr? Nape naim sorg yg kna teruk sgt tp salleh x? 

Akhirnya ak dpt jawapan sbnr. X lama lpas salleh cter ngn ak, dia jatuh sakit. Xtau la sakit pe tp 3 bln pastu dia meninggal. Famili dia sndiri bingung sbb doktor pon xtau sakit c salleh. Tp ak yakin, kes ni ada kaitan ngn busut yg diorg gi gali tu. Ak ngan geng2 ak yg lain smpat ziarah arwah salleh. Paling xbole tahan Bob sbb dia roomate ngan Naim. Mmg ak tau dia sedih sgt......Yg xbole ak lupe, kitorg semua nangis masa angkat jenazah salleh. Rs sedih sgt ms tu..

Aku, Azmi dagu, Sam banjar,Wak, Bob ngan Lan, semua skali slmt abiskan pgajian kt uitm ni. Buat naim ngn salleh, kitorg tetap akn ingat ko smp bebila...al-fatihah

Ops..Umah bunglow kt seksyen 2 tu smp skang ad lg [agaknye]. Tiap kali ak lalu kt area situ mst ak rs sedih sgt. Lg satu,ms hari last kitorg kt umah tu si Wak da trtinggal hp dia kt bilik atas. So pada sesape yg berani, boleh la amik hp tu tp itupun kalo korang berani la...nokia 3310








cerita ney rasanya betul la kot, sebab abang aku kekanda acap, pernah dengar bebudak UITM cerita & die da pun lalu rumah tu =_________=" err.

Saturday, 11 June 2011

11.06.11 ^_^

assalamualaikum wbt para sahabat para blogger para mak para bapak para peminat *oke tu menggelabah* pari pari sekalian alamm :) hariney adalah hari yang err err, ape eh na kate? okaaii, hariney hari yang aku ta dapat lupe laa, eh silap, TAK AKAN lupekan kerna kerna, err dirimu begitu berharga, haha oke tade kene ngene. macam neves je na post bnd alah ney haha gelabah jap~

actually, aku nak bagitahu semuaaaaaaaaaaaaaaa makhluk paling seksi di dunia ini haha, yang aku hepiiii harineyy, *aku tahu tade sape pun na tahu* ahhh peduli ape akuu ;p aku gembira, hepi, bahagia, semua la! haha. tarikh ney takan aku lupekan, sebab macam macam berlaku tahu! seawal jam 2.30 pagi ;p hihi. sekaraangg, aku nak serius! aku mahukan yang terbaikk, aku mahukan yang terikhlass, aku mahukan yang terjujurr, aku mahukan semua! okaii, mesti korang macam ta bape na dapat ape aku nak tulis en? err, takannnla na bagitahu kat cney, AWAS bahaya okaii. haha. ape ape pun, aku tetap nak post bnd alah ney.

NOTE ; aku berkejar masuk rumah sebab nak post bnd alah ney dalam hariney! yang bertarikh 11/6/11 ! <3

Monday, 6 June 2011

SEDIH

AKU SEDEY OH SEDEH. 
OKAII TERIMA KASEHH
BABAIII

Sunday, 5 June 2011

THE LAST SONG

The time has come to say goodbye
The sun is setting in the sky
The truth's turned out to be a lie
It's over, over
Hum yourself a lullaby
This is the end but baby don't you cry

So take away the melody
And all that's left of memories
Of lovers, friends and enemies
They're all fading
You may not remember me
I haven't got the strength to carry on

If this is the last song I'll ever sing
Then I'm giving it everything
I'm giving it all

If this is the last song that I'll ever play
Then I guess it's time to take
The curtain call
I'm dying to thank you all
I'm dying to thank you all
I'm dying to thank you all
Thank you all

So here's to all the lonely hearts
Coz mine's been ripped and torn apart
I'm colder now, it's getting dark
But I'll be okay
Bury me with my guitar
And on the way to hell I'll play

If this is the last song I'll ever sing
Then I'm giving it everything
I'm giving it all

If this is the last song that I'll ever play
Then I guess it's time to take
The curtain call
I'm dying to thank you all
I'm dying to thank you all
I'm dying to thank you all
Thank you all, yeah

One more song before I've got to go
(I'm singing ohhhhh)
From the very bottom of my soul
(And hear it ohhhhhh)
Every single word and every note
I'm pleading
Let me hear you sing it out once more with feeling

One more song before I've got to go
(I'm singing ohhhhh)
From the very bottom of my soul
(And hear it ohhhhhh)
Every single word and every note
I'm pleading
Let me hear you sing it out once more with feeling

If this is the last song I'll ever sing
Then I'm giving it everything
I'm giving it all

If this is the last song that I'll ever play
Then I guess it's time to take
The curtain call

If this is the last song I'll ever sing
Then I'm giving it everything
I'm giving it all

If this is the last song that I'll ever play
Then I guess it's time to say
We thank you all 



okaii, aku tengah emosi sekarang. tatahu kenapa, bila, di mana, bagaimana, apa semua laa. mungkin aku perlu ke tempat yang selalu ingin ku tuju, iaitu bintang. oh bintang, bila la kite kapan ketemu ya. asek sebut sebut je, tapii, hurm, tak mampu ku gapai apatah lagi jejaki mu wahai bintang *okee, err madah. lagu ney macam buat aku rasa na nanges, err bukan, memang dah nanges. sampai tersumbat suda hidungku ini. *oke itu benci tahu. ta dapat bernafas dengan normal da ha. hati kita ney kenapa kekadang lembut? aku pelik jap~ sebab aku kan bro bro, pehal nak berair sangattt. ta perlu kott. *eh jangan konfius jantina aku plakk =____="

memang aku ney manusia lemah lembik serta tak sempurna fizikal mahupun akal fikiran. tapi terime jela seadenye, susa sangat ke? insyaAllah aku takkan melebey selagi aku tahu batasnya. bukan ke kite harus saling ingat mengingatkan? kalau macam tu, nape sangat jarang aku jumpe manusia yang sebegitu? mungkin sebab aku tak praktikkan kott, dats y aku ta jumpe manusia begitu sekeliling aku, oke silap, bukan tade, tapi kurang. hidup atas muka bumi ney kekadang perit juga kan? aku cakap semua ney tade kene mengena ngan sesape pon atau apa apa pun, cume terasa nak cakap benda ney. apa apa pon aku bersyukurr dan cuba menghargai manusia manusia yang hadir dalam hidup aku dulu mahupun sekarang, kerana tanpa mereka, aku tak sampai jadi begini begitu begono. atau mungkin aku kene dekatkan diri ngan Allah lebey dari biase, yeaa mungkin mungkin. apela aku ney, bile waktu waktu gini selalu je engat Allah, astaghfirullahalazim, ya Allah ampuni dosa dosaku ya Allah.

RAJIN.MALAS.RAJIN.MALAS

assalamualaikum wbt, ya habibi ya maulana. ya keluarga ya sahabat ya kekasih ya masyarakat. saje na pokpek pokpek rini pasal malas, bukan rajin. sebab aku rase aku BFF gila ngan malas kann, so tahu pasal malas je ^_^ fyi, dis 7 & 8 june 2011, final exam aku untuk semester yang keee tiga *short sem. oke, aku da nak masuk sem4 doee =__=" aku ase anak anak je lagi ney napee laa, aiyomaa. bila cakap pasal final exam or test or blablabla, mesti berkait gila mesti ah akan studaii *bak kate wawan. oke, itula yang sangat aku malas ^_^ wuhuu. sampai sudah aku ta serik doe, apehal nta?

aku ada usha satu belog ini, seorang jejaka punya laa, namenye irfankhairi. :) sedap en? oke tade kene ngene, korang korang boleh la usha jika mahuu, dekat sini mai click, irfankhairihensem haha ;p aku cuma nak reblog balek haa, sebab aku rasa motivate jugak diri aku even aku rase aku akan berubah hanya untuk seketika hihi :D

1st, kite semua ney mestila kene tahu dari mane laa datang BFF kita *err akulaa si MALAS itu before kite nak menyahkannyaa.

Malas berpunca dari kita terlalu selesa dengan keadaan semasa kita (zon selesa/comfort zone). Untuk keluar dari zon selesa kita, kita akan rasa berat dan susah. Ini adalah normal bagi semua orang- setiap kali kita nak keluar dari zon selesa kita, secara psychology akan menarikkan kita kembali ke zon selesa.

Berita baiknya adalah, zon selesa manusia berubah-ubah. Apa yang korang perlu lakukan adalah keluar dari zon selesa tersebut secara sedikit-demi sedikit dan pegang pada keadaan semasa yang baru. Lama kelamaan, zon selesa korang akan mengubah mengikut keadaan semasa korang sume.

Sebagai contoh, sekiranya korang rajin membaca buku 30 minit sehari saja. Lebey dari itu, terasa malas (luar dari zon selesa korang). korang perlu paksa diri korang keluar dari zon selesa itu secara perlahan. mungkin baca selama 45 minit. Sehingga 1 masa nanti, zon selesa korang akan berada pada tahap 45 minit. Apabila ingin membaca lebih dari itu, terasa malas (luar dari zon selesa baru). Ape yang korang perlu lakukan adalah ulangi langkah sehingga korang mencipta zon selesa baru.

contoh macam aku, tak pernah na rajin ^_^ gila kan aku? huahua, tapi ta pernah na serik! ERGHH apehal ntah ngan aku. tapi insyaAllah aku mempraktikkan laa gaya inii wuuu. sebab aku nak gak tengok aku sendiri dapat result yang agak agak gempak macam orang lain.

tapi tapi tapiii en, selaen care atas tuu, aku rase kann, aku raselaa, kalau kita ade sumber inspirasi pon oke gak untuk kite hebat belajar, eh, kuat belajar, err rajin belajar? ahhh PM *bak kate bdk tu. janji keinginan serta kemahuan *okee sama je kita lebey meningkat enn? ha ha. maksud aku disiniii, bukanla @ tak semestinyaa kekasih hatii, ha apa apa aku ta cakap pongg. kio\re macam kalau korang rase ayah korang tu idola yang korang agungi *contohnyaaa, haa ape kate jadikan mereka sebagai sumber inspirasi. aku percaye, parents sekarang ney ramai yang berjaya berjaya, contohnya, tak jauh, ayahanda aku wuu. korang tak teringin ke tengok diri korang macam mereka? haa. pikir pikirkann dan selamat beramalll.


*akuney pandai je cakap orang padehal aku lagi double triple MALAS. oke, saje tulis entry ney untuk rehatkan minda (kononnyaaa) na g mandi then sambung study balek, wahhh tetibe aku rajen pehal ney? o_0 macam ta pecaye haha.oke mwah kiri mwah kanan! <3

Wednesday, 1 June 2011

HOI LIPAS TERBANG!

omaaaaakkkkkk! ado lipeh tobang omakkk! erghhh. tolonglah, boleh tak kau jangan ganggu hidupku di dunia ini? :( aku takut dengan kau laa haa T_T astaghfirullahalazim, tahu, tahuu yee tahuu, makhluk Allah jugak, tapi masalahnye memang aku da takut dengan lipaas sejak azali lagi, cano? aaaaaaaa tasuke! engatkan uma aku je ade lipas segala lipas, dari size anak anak sehinggelah size lipas madagascar =_____="


oke, sedang aku asyik menaip untuk entry NURKASIH tadi, secare tetibe seekor lipas sebesar pemadam, err yang size besa taww, mendarat di atas bantal pelukku berwarna pink dengan kelajuan cahayanya. oh my prada! memang tak ah aku na menghayati pemandangan aku menatap lipas tu! aku berlari dengan pantas! *aku lari time gini konpem menang lumba lari doee =____=" aku nampak aku nampak! die terbang kat langsir sliding door! aku dengan gagah beranikan diri mengibas langsir tersebut sambil membelankangkan diri dengan pantas juga zup zapp! * aku terasa macam sailormoon doe :D
tapiii aku ta berjayaa,aku lari ke bilik QIENA, lantas die menyelamatkan daku dari lipas terbang itu! *oke tipu,aku cerita dulu baru die tlg,amek ridsect bagaii hahahaha.


SUMPAH okeee,aku berpeluh peluh kerana menjerit serta berlari lari dalam rmah, mcm masuk pertandingan lari pecut pun ade oh, haihh T_T finally! lipas itu berjaya diterkam oleh HEROku si Qiena dengan penyapu lidi yang die cilok kt dapo. wuu. mekaseh sayangg <3 iluvu sayangg <3 hahaha time ney baru na sayang sayang ;p


*okee,aku memang penakut lipas dan kuceng yang teramat paling sangat la!

NURKASIH

movie ney memang da lame aku tunggu *alaa since tengok iklan pasal movie ney je pun ;p
hurm hurm, kalau drama die kite da follow kat tb, mesti aa movie die kite na follow en? tapi sian mak, mak SUKA gila ngan drama NUR KASIH ney, tapi mak ta tengok tengok lagi movie nye wuu. T_T tape mak, nanti ila ceritakan kat mak oke? hihi ;p kalau nak,mak ajaklaa abahh haa :D


oke, movie ney ala due kali je pun aku tengok kat cinema. gila ah na tengok gile movie ney, SUMPAH jeles gilaa ngan nieysa white apple ney. die da tengok before me! erghh waterpark *eh tetibe rase macam nak maen air *oke ttbe. maaf, saya tak mencarut taktak takk.
die balek rumah *rumah sewa, dengan senyuman lebar sampai nak koyak die tu kat aku erghh. geramm. die story die da tengok itu movie, aaaaaaaa! menjerit batinku ini tahu! ahhaha. eii mane bole! na tengok jugakk.


sedang aku terbayang ape yang die ceritakan ckit ckit pasal movie tu, aku punyela terbayang uwaaa, gila memberontak hatiku,. haha. nak tengok, ta bole jadi ney! tapi aku nak tengok dengan sapa eh? haa! dengan boyfie aku jela sape lagi en :D *tu pun tade,cano? :( haha konon bajet romantik ah tu na tengok together gether, tapi kalau da single tu, memang tak ah citenye. blablabla, oke! dapat dah teman  nak g nonton ^_^


tapiii, ade dalam satu hari tu, hari menolong lecturer sedunia *hehe taktak. lepas je kerja ngangkut bagai, bole lak kua berfoya foya ngn sir ;p hihi n thenn, tgk cite nurkasih :( sumpah nanges smpi saket kepale okee! ahhaha bongoks je. tapi SUMPAH rase bersalah gila dgn die, haih T_T tapi ape ape pon kene aa berterus terang even aku tipu die petang tu, sorry kawan.


tapi tapi tapii, aku tetap g tengok dengan teman aku ituu :)) bole lak aku nanges lagi, tapi secare sopan aa bahaha! malu aa der tunjuk depan member, kate BRO ADI ;p aku kan tough mane ley nanges hihi. 


okeee, mcm panjang lak entry ney,haha,senanye nak cakap jatuh cinta ngan lagu BERTEMU CINTA && TANPAMU hukkk sangat meruntun jiwa kentalku inii <3 sape yang ta tengok lagi, g tengokk la weyy! tapi aku konfom ramai gila da tengokk. :)) 4.5 bintangg



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...